Vamabadet.se

Friluftsliv

Hitta din bästa utomhusaktivitet

Sverige är ett paradis för äventyrare som tycker om utomhusaktiviteter och sporter i naturen. Med sina vidsträckta skogar, glittrande sjöar, mäktiga fjäll och kilometerlånga kustlinjer. Här ska vi utforska olika friluftsaktiviteter och de bästa platserna för dessa, samt praktiska tips för att maximera din upplevelse i det fria.

Det finns ett stort utbud och möjlighet att hitta din bästa utomhusaktivitet i Sverige, tack vare landets ”Allemansrätt”. Oavsett om du föredrar ett aktivt äventyr eller en lugn stund i naturen, finns här något för alla. Låt oss ta dig med på en resa genom några av Sveriges mest spännande friluftsaktiviteter, allt från vattensporter, vintersporter, bollsporter, vandring, cykling, klättring och fiske.

Allemansrätten

Allemansrätten ger oss möjlighet att fullt ut njuta av naturens underverk utan behovet av markägarens tillstånd. Detta ger en rikedom av friluftslivs möjligheter, oavsett var i Sverige du befinner dig. Vare sig du är förtjust i vandring, cykling, skidåkning, eller bara en lugn promenad i parken, finns det alltid utomhusaktiviteter att utforska. Dock är det viktigt att agera med respekt för naturen och att ansvarsfullt följa reglerna som gäller för allemansrätten.

I Sverige garanterar lagstiftningen allas rätt att fritt röra sig i skogar och på fjäll, oavsett ålder eller nationalitet. Men det är några centrala principer att tänka på när man njuter av friluftsliv. Det är förbjudet att skada träd eller störa djurlivet, och extra aktsamhet krävs i områden med unga eller nyplanterade skogar. Dessutom gäller särskilda regler i skyddade områden som naturreservat och nationalparker.

Hälsosamt med friluftsliv

Friluftslivet i Sverige erbjuder många utomhusaktiviteter, allt från vandring och cykling till äventyrssporter som snowboard och klättring. Dessa aktiviteter ger en möjlighet till rörelse, motion och en kontakt med naturen, vilket bidrar till både en bättre psykisk och psykisk folkhälsa. Forskning tyder även på att en starkare koppling till naturen kan öka vårt välbefinnande och livskraft. Samtidigt erbjuder naturen tillfällen till avkoppling och återhämtning, och till och med en kort skogspromenad kan ha en betydande inverkan på hälsan. 

Vattensporter

När det gäller vattensporter erbjuder Sverige många möjligheter som till exempel Wakeboard, Kitesurfing, Surfing, Vindsurfing, (SUP) Paddleboarding, Kanot eller Kajak paddling, Segling, Jet Ski, Forsränning och Dykning. 

 • Wakeboard: Kombinerar tekniker från surfing och snowboarding, man dras efter en båt på insjöar som Vänern i Värmland.
 • Kitesurfing: Använder vindkraft för att driva en person på en liten bräda över vatten, populärt på de blåsiga stränderna i Falsterbo, Skåne.
 • Surfing: Involverar att rida på vågtoppar, Torö Stenstrand nära Stockholm är en populär destination.
 • Vindsurfing: Man styr en surfbräda med segel, särskilt gynnsamt runt Gotland med dess starka vindar.
 • Paddleboard (SUP): Stående paddling på en platt bräda, vanligt i lugna vatten, som Stockholms skärgård.
 • Kanot/Kajakpaddling: Ger en nära naturupplevelse, populärt i Dalslands kanal och Stockholms skärgård med dess slingrande vattenvägar.
 • Forsränning: Adrenalinfylld färd nerför forsar i en uppblåsbar båt, särskilt gynnsamt i norra Sveriges älvar, som Vindelälven.

Klättring

För klättring, är Bohuslän ett perfekt val med sina granitklippor som ger utmaningar för både nybörjare och erfarna klättrare. Även Kjugekull i Skåne som är känt för sin bouldering, Och för de mer äventyrliga, är isklättring i Abisko ett måste. Kom ihåg att alltid ta med lämplig utrustning för din valda aktivitet och var medveten om säkerhetsåtgärder. 

Vandring & Camping

När det kommer till vandring, är Sverige rikt på fantastiska vandringsleder för alla färdighetsnivåer. 

 • Kungsleden, som sträcker sig över 400 kilometer genom några av landets mest imponerande landskap, är en utmanande men givande upplevelse. 
 • För en kortare, men lika spektakulär vandring, är Högakustenleden, med sina dramatiska klippor och utsikt över Bottenhavet, ett utmärkt val. 
 • Skåneleden erbjuder ett mer lantligt landskap fyllt av historia och charm.
 • Glaskogens naturreservat, en av Sveriges första nationalparker, sträcker sig över ungefär 270 kvadratkilometer. Detta område präglas av täta tallskogar, klippiga bergssluttningar och djurlivsrika kärr, där bland annat rådjur, bävrar och lodjur trivs. Om du söker äventyr kan du utforska parkens avlägsna stigar för en genuin vildmarksupplevelse med camping.
 • Storlien är ett annat fantastiskt område för både vandring, camping och Mountain-biking.

Cykling

Cykling är ett annat bra sätt att uppleva Sveriges landskap. Utforska Götakanalens lugna vattenvägar på cykel, eller utmana dig själv på något mer krävande, som Sverigeleden – en 370 mil lång cykelled som tar dig genom Sveriges olika landskap, från dess södra kustlinje upp till norr.

Skidåkning

När det gäller skidåkning finns det gott om utmärkta destinationer i Sverige. Åre i Jämtland är landets största skidort och erbjuder nedfarter som passar alla från nybörjare till erfarna åkare. Sälen i Dalarna, med sina sju skidområden, är ett annat populärt val, speciellt för familjer. För de som föredrar längdskidåkning, erbjuder Vasaloppsarenan i Dalarna en otrolig upplevelse med sina 90 kilometer spår. I norra Sverige hittar du Kiruna och Abisko, perfekt för offpist-åkning och midnattssolens skidåkning. Oavsett var du väljer att åka skidor, kommer den svenska vintern att erbjuda dig otroliga landskap och minnesvärda stunder.

Fiske

Sverige är ett paradis för sportfiskare, med ett varierat utbud av fiskevatten. På Västkusten kan du till exempel fiska havsöring längs Bohuslänkusten. I sjöarna Vättern och Vänern finns chanser till grov gädda och abborre, samt lax och öring i Vättern. Om du är intresserad av flugfiske för öring och harr, erbjuder Fjällen i Jämtland och Lappland fantastiska möjligheter. I Dalarna kan du fiska efter bland annat röding och sik i sjön Stora Le. Och i Blekinges skärgård och flera av Sveriges övriga kustregioner finns havsfiske, med arter som torsk och flundra.

Bollsporter

Det finns en rad olika bollsporter och spel i Sverige som ger både nöje och motion som till exempel fotboll, Tennis, Badminton, Kubb, Krocket, Brännboll och Boule.

Badminton, en av de snabbaste racketsporterna, är perfekt för att utveckla smidighet, hand-ögonkoordination och snabba reflexer. Det enda du behöver är ett badmintonset, som inkluderar ett nät, två racketar och en fjäderboll. 

Tennis är en annan engagerande sport att spela utomhus, perfekt för samvaro med vänner eller familj. Det enda som behövs är två spelare, ett nät, två racketar och en tennisboll. 

Padel är en snabbt växande sport i Sverige, känd för sin blandning av tennis och squash. Den spelas på en inhägnad bana med glasväggar och nät, med hjälp av solida racketar och en perforerad boll. Det dubbla väggspelet och teamworket gör sporten unik. I Sverige finns det över tusen padelbanor spridda från söder till norr, i allt från stora idrottskomplex till lokala friluftsanläggningar. För att lära sig spelreglerna, tipsar vi om hemsidan Svenskpadel. Det finns många Padelbanor i Sverige, här nedan tipsar vi om några favoriter.

 • Padel total ”störst i Norden)
 • Padel Zenter (Årsta)
 • We love padel (Liljeholmen)
 • PadIl United  (Älvsjö)
 • Bromma padel